kiút

térségfejlesztési
egyesület

Megrendezésre került a „BioSecurity– közös vészhelyzeti fellépés a veszélyes és elterjedt fertőzések azonosítása esetén a Kárpáti régióban” projekt nyitókonferenciája

2021. október 21-22-én került megrendezésre a nemzetközi „BioSecurity – közös vészhelyzeti fellépés a veszélyes és elterjedt fertőzések azonosítása esetén a Kárpáti régióban” című nemzetközi projekt partnereinek nyitókonferenciája. A program 2021. július 1-jén startolt az Európai Unió finanszírozásával a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül.

A projekt célja: intézményi és információs bázis kialakítása, valamint közös fellépés bevezetése vészhelyzetekben a veszélyes, széles körben elterjedt fertőzések, kiváltképp az afrikai sertéspestis azonosítása és megelőzése érdekében a Kárpát-régióban, a szakmai intézmények közötti szoros együttműködés kialakításával a biológiai járványügyi helyzetekben Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna határrégióiban. A projekt eredményeképp korszerűsítésre kerül az ukrajnai és romániai állami állategészségügyi laboratórium, illetve a biológiai és járványügyi intézmények között szoros együttműködés és tapasztalatcsere által kialakításra kerül egy közös vészhelyzeti akcióterv.

 

A projekt pályázó főpartnere: Kárpátaljai Regionális Állami Állategészségügyi Laboratórium "DERZHPRODSPOZHYVSLUZHBA".

További résztvevő partnerek:

  • KIÚT Térségfejlesztési Egyesület (Magyarország),
  • Regionális Információs Ügynökség (Regionálna Inovacná Agentúra z.p.o., Szlovákia),
  • Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, Máramaros (Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Maramures, Románia).

 

A konferencia helyszínéül az ukrajnai Állami Fogyasztóvédelem Kárpátaljai Főigazgatóságának díszterme szolgált, emellett lehetőség volt csatlakozni az online közvetítéshez is. A találkozón a partnerszervezetek munkatársain kívül részt vettek a hatóságok képviselői, a helyi célcsoportok és az érdekelt szervezetek tagjai.

 

A nyitókonferencia elején felszólalt Vasyl Yakobchuk az ukrán Állami Fogyasztóvédelem Kárpátaljai Főigazgatóságának vezetője, Dmitro Mirosnikov, a Kárpátalja megyei Állami Adminisztráció Eurorégiós együttműködési igazgatóságának vezetője, valamint a projekt vezetője, Roman Shevchuk, a Kárpátaljai Regionális Állami Állategészségügyi Laboratórium igazgatója. Beszédükben kiemelték a nemzetközi együttműködés és a közös vészhelyzeti akcióterv kidolgozásának fontosságát a régióban terjedő fertőző betegségek megfékezésében és sikeres munkát kívántak a program résztvevőinek.

 

A konferencián fellépett Dr. Tamás Péter megyei főállatorvos, Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály vezetője, aki bemutatta az osztály funkcióit és működési mechanizmusát, fellépését az afrikai sertéspestissel szemben.

 

„Az afrikai sertéspestis terjedése Ukrajnában. Intézkedések a betegség terjedésének megállítása és megelőzése céljából” címmel előadást tartott Roman Shevchuk, a Kárpátaljai Regionális Állami Állategészségügyi Laboratórium igazgatója. Kiemelte a hatósági szervek, állami állatorvosi intéztek, helyi önkormányzatok, erdészetek, vadásztársaságok, mezőgazdászok és termelők együttműködésének fontosságát. Ennek segítésére a projekt részeként létre fognak hozni egy internetes platformot, ami nem csak helyi, de nemzetközi szinten is lehetővé teszi a gyors és eredményes információcserét és ezáltal az egységes fellépést a járványügyi vészhelyzetek esetén.

 

Pop Vasile Viorel projekt menedzser „Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság tevékenységéről a máramarosi járásban” címmel tartott egy átfogó prezentációt. A konferencián felléptek még Vladimir Chlebo szlovák projekt menedzser a Regionális Információs Ügynökségtől és Nataliya Nosa, az Európai Kezdeményezések Központja (Ukrajna) igazgatótanácsának elnöke.

 

Viktoria Syvokin kommunikációs menedzser (Európai Kezdeményezések Központja, Ukrajna) prezentálta a projekt vizualizációs anyagát.

 

Rákóczi András, a KIÚT Térségfejlesztési Egyesület ügyvezető elnöke bemutatta az egyesület eddigi munkáját, struktúráját, feladatait. Felvázolta az afrikai sertéspestis járvány helyzetét Magyarországon és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint a szervezet szerepét a BioSecurity projektben. A KIÚT célja a partnerországok közötti tapasztalatcsere és együttműködés kiépítése, a közös vészhelyzeti akcióterv és a BioS Platform kidolgozásának elősegítése, a helyi célcsoportok informálása. Fontos feladat a kapcsolatfelvétel, együttműködés a projektben érintett szervezetekkel, vagyis az önkormányzatokkal, lakossággal, vadászkamarával, gazdálkodókkal, Nébih-hel és laboratóriumokkal. Ezen belül a magyar partner különleges feladata a mintavételi eljárás és a laboratóriumi vizsgálat bemutatása az ukrán és román szakembereknek egy képzés keretein belül.

 

A konferencia egy kerekasztal megbeszéléssel végződött, amelynek során a partnerek megvitatták a jelenlegi járványügyi helyzetet az egyes országokban, a projekt kivitelezéséhez kapcsolódó feladatokat és szabályokat, az elszámolások folyamatát és ütemezését.

2021. 11. 15.

hírlevél ikon

értesüljön elsőként az egyesületi hírekről!

iratkozzon fel hírlevelünkre!

eseménynaptár

programok és rendezvények

2021

month